Cenniki do pobrania

Rabaty

Przepisy

Kawę można serwować na wiele sposobów, każdy z na może znaleźć tą swoją najbardziej ulubioną.

Dla Włocha podstawową kawą jest espresso. Espresso -to najbardziej klasyczna kawa. Jej nazwa pochodzi od włoskiego przymiotnika espressivo – czyli wyrazisty, wyraźny. Espresso jest bazą wielu napojów kawowych. Poprawnie przygotowane espresso posiada gęstą, orzechowo brązową piankę zwaną z włoskiego crema. Klasyczne włoskie espresso należy podawać w niewielkich filiżankach z porcelany lub porcelitu o pojemności ok. 50-70 ml. Do kawy espresso dobrym zwyczajem jest podawanie szklanki wody.

 

Espresso:

7g kawy mielonej espresso

25 ml wody

 


 

Espresso con Panna:

7g kawy mielonej espresso

25 ml wody

bita śmietana

dekoracja: kakao w proszku

można dodać według upodobań trochę mleka.

 

 


 

Espresso Macchiato:

7g kawy mielonej espresso

25 ml wody

odrobinę spienionego mleka na wierzch

*Espresso Macchiato oznacza tyle, co espresso poplamione, a więc espresso z białą plamą.

 

 


 

Iced Espresso (czyli podwójne espresso z lodem)

14g kawy mielonej espresso

50 ml wody

lód grubo tłuczony

*podwójne espresso z lodem, ale może być również pojedyncze espresso w/g uznania

*kolejność napełniania szklanki: najpierw lód, a następnie espresso

 


 

Latte Macchiato:

7g kawy mielonej espresso

25 ml wody

200 ml gorącego spienionego mleka

dekoracja: kakao w proszku do posypania, cynamon lub tarta czekolada

*Wyraźne trzy warstwy: mleko, espresso, pianka.

 


 

Lungo:

7g kawy mielonej espresso

50 ml wody

*dwukrotnie większa ilość wody niż w espresso sprawia, że Lungo jest słabsze i mniej aromatycznie, ale bardziej przypomina kawę parzoną po Polsku.

 


 

Mischio:

1 część ciepłej kawy

1 część ciepłego kakao

półpłynna bita śmietana

dekoracja: kakao w proszku, wiórki czekoladowe do posypania 

*bitą śmietanę nakładamy na niezbyt gorącą kawę i kakao, gdyż może się rozpłynąć.

 

 

W czym podawać? Koneserzy zalecają filiżanki porcelanowe o grubych ściankach, gdyż te dłużej utrzymują ciepło płynu. Godnym polecenia obyczajem jest nagrzanie naczynia tuż przed nalaniem do niego kawy.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Akceptujemy płatności elektroniczne

Producenci

 

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce cookies.

Click Shop | Hosting home.pl